Yoga is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht en conditie. Iedereen kan yoga beoefenen. Met of zonder yoga-ervaring.

Of je het nu dagelijks doet of éénmaal per week, yoga verrijkt je leven! Je zal gauw ontdekken dat yoga een positieve invloed heeft voor lichaam en geest. Er zijn meer dan 1001 redenen om yoga te beoefenen. Hieronder een kleine opsomming van de voordelen van yoga.

 

Stress vermindering

Yoga beperkt de fysieke invloed van stress op het lichaam. Dankzij de ontspannende werking van yoga zal er zich een daling van het stresshormoon cortisol plaatsvinden in het lichaam. Bijkomende voordelen voor het lichaam zijn een verlaging van de bloeddruk en het hartritme, een verbeterde spijsvertering en een verhoogde immuniteit. Verder verzacht yoga symptomen van angst, depressie, vermoeidheid, astma en slapeloosheid.

 

Beter ontspannen en slapen

Door regelmatig yoga te beoefenen, leer je hoe je beter kunt ontspannen. Als je slecht slaapt, kan yoga helpen om de rust weer te vinden. De overgang van dag naar nacht kan door wat asana’s en de meditatieve aspecten van yoga geleidelijker gaan, waardoor de kans op een betere nachtrust groter is. Daarnaast kun je de ontspanningsoefeningen ook thuis doen voordat je gaat slapen.

 

Meer energie

In het begin kost yoga energie, want het is niet niks om vanuit ingewikkelde houdingen rustig te blijven ademhalen. Maar uiteindelijk zal elke houding die lukt, zorgen voor meer energie. Sommige asana’s zijn er specifiek op gericht om meer positieve energie te geven, anderen om beter negatieve energie los te kunnen laten.

 

Pijnverlichting

Nog een voordeel van het beoefenen van yoga is dat het pijn kan verzachten. Studies hebben aangetoond dat het uitoefenen van yoga asana’s (houdingen) en meditatie, of een combinatie van beide, de pijn verlicht van zowel kankerpatiënten, MS-patiënten, personen met immuniteitsziektes en een hoge bloeddruk, als van mensen met rug-en nekklachten en andere kwalen. Daarom verwijzen veel specialisten mensen door om yoga te gaan beoefenen. Yoga helpt ook bij het verwerken van emotionele pijn. Het is wel belangrijk dat de yogadocent goed op de hoogte is van je klachten.

 

Verbeterde ademhaling

Veel mensen ademen verkeerd, te veel en te hoog. Ze gebruiken de totale longcapaciteit niet. In ruststand ademen deze mensen bijvoorbeeld gemakkelijk zestien maal per minuut. Een echte yogi ademt ongeveer 6 tot 9 keer per minuut en soms nog wel minder. Een verkeerde ademhaling kan bijvoorbeeld zorgen voor vermoeidheid en hoofdpijn. Ook is veel zuchten en geeuwen een veel voorkomend probleem. Daarbij komt het zelfs voor dat je door een verkeerde ademhaling hartkloppingen krijgt of dat je gaat hyperventileren. Yoga leert mensen beter, trager en dieper adem te halen. Dit leidt tot een betere longfunctie, zorgt voor optimale opname van zuurstof in je bloed en het lichaam wordt erdoor aangespoord om te ontspannen. Aan de ene kant een reiniging van je lichaam, doordat de doorbloeding gestimuleerd wordt. Anderzijds omdat je door deze ‘zuurstofboost’ meer energie krijgt.

 

Lenigheid

Yoga verbetert de lenigheid en beweeglijkheid van het lichaam. Tijdens de allereerste yogales kunnen veel mensen hun tenen nog niet aanraken met gestrekte armen. Beetje bij beetje begint men echter de juiste spieren te gebruiken. Na een tijdje worden de ligamenten, pezen en spieren langer, waardoor het lichaam meer verschillende poses kan aannemen. Daarbovenop resulteert het beoefenen van yoga tot een betere lichaamshouding, wat op zijn beurt leidt tot het verzachten van nek -en spierklachten.

  

Versterkte kracht

Bij yoga asana’s (houdingen) wordt elke spier in het lichaam gebruikt, waardoor lichamelijke kracht toeneemt van top tot teen. Daarnaast versoepelt yoga de stramme spieren in het lichaam.

 

Betere houding

Rechte rug, schouders laag, borstbeen naar voren en kruin omhoog. Vroeger hamerden je ouders erop, tegenwoordig hoor je het in de yogales. Feit blijft dat een goede houding heel belangrijk is. Als je de asana’s juist uitvoert, zul je er vaker op gaan letten of jouw houding goed is.

 

Gewichtsverlies

Yoga (zelfs de minder intense variaties) helpt het lichaamsgewicht op peil te houden. Het stimuleert je metabolisme. Door inspannend bezig te zijn, wordt de stofwisseling verhoogd, waardoor het makkelijker is om af te vallen. Dankzij calorieverbranding en stressvermindering, spoort yoga ook aan tot gezonder eten en leidt het tot een gevoel van lichamelijk welzijn en zelfvertrouwen. Yoga is dus veel meer dan alleen asana’s; het is een levensstijl met veel aandacht voor alles rondom lichaam, geest en gezondheid.

 

Betere balans

Bij een heleboel asana’s draait het om een goede balans. Je wordt uitgedaagd om een paar minuten lang je balans te houden en je zult merken dat het steeds beter gaat naarmate je vaker oefent. Ook hier heb je in het dagelijkse leven profijt van buiten.

 

Verbeterde bloedcirculatie

Yoga verbetert de werking van de bloedsomloop. Als gevolg van de verschillende asana’s kan zuurstofrijk bloed de cellen in je lichaam beter bereiken.

 

Reinigen van organen

Enerzijds is dit reinigende effect te danken aan de verbeterde doorbloeding, anderzijds richten houdingen zich specifiek op bepaalde organen. Door druk op een orgaan uit te oefenen, kan deze afvalstoffen loslaten, zoals een spons het oude water loslaat als je erop drukt.

 

Lagere bloeddruk

Als je last hebt van een hoge bloeddruk kan yoga helpen deze te verlagen. Voor een lagere bloeddruk is de focus op de meditatieve kant van yoga erg belangrijk.

 

Cardiovasculaire voordelen

Yoga is niet alleen een goede work-out voor je figuur, maar zeker ook voor je hart. Zelfs lichte yogaoefeningen hebben cardiovasculaire voordelen. Ze verlagen het hartritme, verhogen het uithoudingsvermogen en verbeteren de zuurstofopname.

 

Beter geheugen & concentratie

Door yoga verbetert de bloedsomloop in het lichaam, wat ervoor zorgt dat de hersenen beter kunnen werken, waardoor je ook een beter geheugen krijgt. Als je hier optimaal gebruik van wilt maken, kun je het beste asana’s doen waarbij de toevoer van bloed naar het hoofd wordt bevorderd. Yoga helpt ons te concentreren op het heden en creëert een goede balans tussen lichaam een geest. Daarbovenop leidt yoga tot betere concentratie, coördinatie, reactiesnelheid en een optimaal geheugen.

 

Innerlijke rust

Veel mensen voelen tegenwoordig veel onrust, wat niet gek is met alle verplichtingen die we onszelf opleggen op het werk, thuis of bij een vereniging. Door regelmatig en voor langere tijd aan yoga te doen, geef je jezelf de kans om die drukte van binnen kwijt te raken. Uiteindelijk blijft er weinig meer over dan innerlijke kalmte. Dankzij de meditatieve aspecten van yoga plaatst de mens zich een op meer bevredigende spirituele manier in het leven. Velen die yoga beoefenen omwille van andere redenen hebben gezegd dat dit de hoofdreden is waarom yoga een essentieel onderdeel van hun leven is geworden.

 

Loslaten van negatieve gedachtes

Gedachten hebben invloed op het lichaam en tijdens een yogales zijn we bewust van onnodige gedachtes, waardoor je deze steeds makkelijker kunt loslaten.